Menu

Tisková zpráva – Stovky dobrovolníků pomáhaly zalesňovat svahy na beskydském Javorníku

Pod vrchol Velkého Javorníku v Beskydech se v pátek a v sobotu sjely stovky dobrovolníků, aby pomohly s obnovou lesa. Akci Stromy pro Javorník pravidelně od roku 2021 pořádají Moravskoslezský kraj a Biskupské lesy.

V terénu se tentokrát sešel rekordní počet dobrovolníků. Bezmála 300 sazečů, studentů krajských gymnázií z Frýdku Místku, Frýdlantu nad Ostravicí a Hotelové školy z Frenštátu pod Radhoštěm a dobrovolníků, kteří se předem zaregistrovali, během dvou dnů vysadilo přes 3700 stromů. Sázely se převážně buky, duby, modříny a borovice.

Se středoškoláky sázel stromy také náměstek moravskoslezského hejtmana pro školství, mládež a sport Stanislav Folwarczny. „Jsem rád, že tolik mladých lidí jezdí pomáhat lesníkům se zalesňováním svahů zdecimovaných kůrovcem a houbou václavkou. Kvůli těmto škůdcům tu byly vykáceny celé smrkové lesy a teď se vysazují lesy smíšené. Tradiční akce se tentokrát zúčastnil rekordní počet lidí, kteří neváhají ve svém volném čase přidat ruce k dílu. To je velmi pozitivní zpráva, díky za to,“ uvedl náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny.

„Jde nám především o to, aby si děti i rodiče uvědomili, co pro nás lesy znamenají a jak se v lese máme chovat. Proto je nutné takovéto akce pořádat a výsledkem není jen zalesnění konkrétního místa v lese, ale pozitivní působení v oboru životního prostředí jako celku. Což potvrzuje stále větší zájem sázejících, kteří se této akce účastní a vracejí se s radostí k novým výsadbám,“ uzavřel ředitel Biskupských lesů Libor Konvičný.

„Od vzniku této tradiční akce v roce 2021 se nám v Beskydech podařilo vysadit na 16 tisíc nových stromků. Je skvělé, že jsou mezi dobrovolníky i rodiny s malými dětmi. Vztah k životnímu prostředí je nejlepší budovat už odmalička, věřím, že v tom právě takové akce hrají zásadní roli. Všem, kteří nám pomohli, děkujeme a už teď se těšíme na další setkání na podzim,“ řekla radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.